с. Априлово

Село  Априлово се намира на 6 км южно от общинския център Горна Малина и на 30 км източно от София, в подножието на последните западни разклонения на Средна гора. на  603 m надморска височина.

Над селото се издига хълмът  „Бабáта”. На върха му има малък параклис  „Св. Симеон“, наричан с обич от жителите „Манастирчето“. Всяка година, на 1 септември, се прави курбан за здраве, организиран от кметството, черковното настоятелство и читалището.

Южната страна на хълма е без растителност, стръмна, с широк простор и  може  да се използва от делтапланеристи, както и за разходка сред природата.

Землището на селото  е 12,05 кв. км.    Отглеждат се предимно зърнени култури, плодове и зеленчуци.

Жителите на селото с постоянен адрес са 984, а с настоящ – 1067 (по данни на ГРАО към 20.07.2015 г.). То е второто по големина  в община Горна Малина.

Голяма част от трудоспособното население намира препитание в столицата и околните населени места.

В центъра на Априлово има филиал на ДГ „Вяра, Надежда, Любов” – Горна Малина с една смесена група от деца на възраст между 3 и 7 години  и  ОбУ „Св. Св. Кирил и Методий” , средищно. В него се обучават ученици и от съседните села от първи до десети клас. Гимназистите се  обучават по професията „Хлебар – сладкар”, код 541030, специалност  „Производство на сладкарски изделия”, код 5410302.

НЧ „Светлина 1927” се помещава в специално изградена общинска сграда, в която се намира и кметството. Читалището разполага с голяма библиотека, информационен център, малък и голям салон.

Западно от кметството е източно православният храмРождество Богородично”, построен през 1900 г.

Празници в Априлово:

– Конни състезания на Тодоровден;

– Курбан за Св. Симеон на 1 септември, който се прави при параклиса (манастирчето) на „Бабáта”;

– Събор на селото в чест на Голяма Богородица в съботата и в неделята, около 21 септември;
– Ладуване и коледарство за коледните и новогодишните празници;

– Лазаруване;

– Ромски празник.